Enjeksiyon

 

EVİNİZDE ENJEKSİYON (İĞNE) HİZMETİ

Evinizden çıkmadan, trafikte stres yaşamadan, özel mobil ekibimiz ayağınıza kadar gelerek, önceden verdiğiniz bilgiler doğrultunuzda uygun evde enjeksiyon hizmetini ayağınıza kadar getirmektedir.

DERİ ALTI ENJEKSİYONU

Derialtına iğne yapmak için en uygun olan yer, üst kolun dış yüzü veya bacağın üst – dış kısmıdır. Bu yerlerden başka göğüste memenin üstünden veya

karın derisinden de iğne yapılabilir. İğnenin yapılacağı yeri alkol ile iyice sildikten sonra, sol elin işaret ve başparmağı ile o kısmın der sini tutarak kaldırınız. Enjektörü tutunuz ve deriye süratle batırarak cilt altına doğru ilerleyiniz, iğnenin herhangi bir damara girip girmediğini anlamak için pistonu biraz geri çekmelidir. Enjektöre kan gelmezse yavaş yavaş içeri ilaç veriniz. Şayet kan gelirse o zaman iğneyi biraz geriye çekip hemen yakınına ilacı vermek icabeder. İlaç bittik¬ten sonra, alkollü pamukla iğnenin deriyi deldiği yeri bastırarak iğneyi süratle çekiniz. İğne yerini bu pamukla bir müddet ovmalıdır. Ovmak hem ağrıyı azaltır hem de ilacın daha çabuk dağılmasını sağlar.

ADALE İÇİ ENJEKSİYON

Adale içine enjeksiyon, en fazla kalçadan yapılır. Bundan başka baldır veya kol kaslarına da iğne yapılabilir ama sizler daima kalçadan yapınız. Kalçadan iğne yapılacak en uygun yer şu şekilde tesbit edilir. İğne yapılacak şahsın kuyruk sokumundan sağ veya sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir. Bu çizginin ortasından dikine bir çizgi daha çizilir. Kalçanın bir tarafı bu suretle dört kısma ayrılmış olur İğneyi bu kısımlardan üst ve dıştakine yapmalıdır. Çünkü kalçanın diğer taraflarında damarlar çok daha sıktır ve aynı zamanda büyük bir sinir olan siyatik sinir bulunur. Bazı ilaçlar ve yanlış yere yapılan enjeksiyonlar, bu önemli siniri harap ederek vücudun o tarafının felç olmasına sebep olur.

Evde hemşirelik hizmetleri olarak İzmir’in Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla olmak üzere 30 ilçesinde hizmet vermekteyiz.

Serum

 

EVNİZDE SERUM HİZMETİ

 

SERUM NEDİR ?

Serum, kanın bekletilip, pıhtılaştırıldığı zaman, ortaya çıkan berrak sıvıdır. Kan vücut dışına alınıp bir cam kaba konulduktan bir süre sonra pıhtılaşır. Bu durum, kanın içinde erimiş halde bulunan ve fibrinojen denilen plazma proteininin erimeyen fibrin hâline dönüşmesindendir. Kan içindeki hücreler bu fibrin içinde kalır. Büzülen fibrin sebebiyle ortaya berrak bir sıvı çıkar ki, buna serum denir.

PARENTERAL SOLÜSYON NEDİR ?

• Bir veya birden fazla etken maddenin su veya başka uygun bir çözücü içerisinde çözülmesi yoluyla elde edilen ilaçlara solüsyon denmektedir.

• Damar ya da doku içine enjekte edilerek uygulanan steril, pirojen içermeyen solüsyonlara da parenteral solüsyonlar denir.

• Parenteral solüsyonlar çözücü madde, ara maddeler, tampon maddeler, preparatın ozmotik basıncını kanın ozmotik basıncı ile eşitleyen (izotonik yapan) maddeler, stabilizatörler (dengeleyici maddeler) veya antimikrobiyal koruyucular gibi yardımcı maddeler içerebilirler.

• Aşı, serum, peritonal diyaliz solüsyonları ve radyoaktif ilaçların da dahil olduğu bu preparatlar özel formulasyon, üretim metodları ve/veya kullanımlarına mahsus uygun takdim şekli gerektirirler. Bazı enjeksiyonlar ve intravenöz infüzyonlar kullanım öncesi uygun bir şekilde seyreltilmiş steril konsantre solüsyon formunda takdim edilebilmektedir.

• İlacın çabuk etki etmesi istenen acil durumlarda parenteral uygulama tercih edilir.

• IV (intravenöz = damar içi), IM (intramusküler = kas içi) ve SC (subkutan = cilt altı) en çok kullanılan parenteral uygulama teknikleridir.

 

SERUM ÇEŞİTLERİ (HASTANELERDE KULLANILAN PARENTERAL SOLÜSYONLAR)

I. TEMEL SOLÜSYONLAR

a) % 0.9 İzotonik Solüsyonu

b) % 5 Dekstroz Sudaki Solüsyonu

c) % 10 Dekstroz Sudaki Solüsyonu

d) % 20 Dekstroz Sudaki Solüsyonu

e) % 30 Dekstroz Sudaki Solüsyonu

f) % 50 Dekstroz Sudaki Solüsyonu

g) % 5 Dekstroz – %0.2 NaCl Solüsyonu

h) % 5 Dekstroz – %0.45 NaCl Solüsyonu

i) % 5 Dekstroz – %0.9 NaCl Solüsyonu

j) % 5 Dekstroz – %0.45 NaCl – % 0.3 KCl Solüsyonu

k) 1/3 Polideks Solüsyonu

l) % 3 NaCl Hipertonik Solüsyonu

m) 1/4 Polideks IV İnfüzyon İçin Çözelti

 

II. MULTIPL ELEKTROLİT SOLÜSYONLARI

a) İzolen Dengeli Elektrolit Solüsyonu

b) İzolen – M % 5 Dekstroz Solüsyonu

c) İzolen – P % 5 Dekstroz Solüsyonu

d) İzolen – S PH 7.4 Elektrolit Solüsyonu

e) Ringer Solüsyonu

f) Laktatlı Ringer Solüsyonu

g) %5 Dekstroz Laktatlı Ringer Solüsyonu

h) % 20 Mannitol Solüsyonu

 

III. PLAZMA HACİM TAMAMLAYICI SOLÜSYONLAR

Dekstran 40 İzotonik NaCl Solüsyonu

b) Dekstran 70 İzotonik NaCl Solüsyonu

c) Polihes (HES 200/0.5) %6 IV İnfüzyon İçin Çözelti

V. İRRİGASYON SOLÜSYONLARI

a) Steril Distile Su İrrigasyon Çözeltisi

b) İzotonik NaCl Cerrahi Kullanım İçin İrrigasyon Çözeltisi

c) %5 Mannitol Ürolojik İrrigasyon Çözeltisi

d) BSS OCROSOL Göz İçi İrrigasyon Çözeltisi

IV. PREMİKS ÜRÜNLER

a) Polteofilin-200 IV İnfüzyon İçin Enjektabl Çözelti

b) Polteofilin-400 IV İnfüzyon İçin Enjektabl Çözelti

c) Polgyl Metronidazol % 0,5 IV Perfüzyon Çözeltisi

 

SERUM NEDEN TAKILIR ?

İnsan organizması hücre adı verilen milyonlarca birimden oluşmaktadır. Her hücrenin içinde, genel olarak su ve elektrolit adı verilen minerallerden oluşan hücre içi sıvısı bulunmaktadır. Hücrelerin dışında da yine su ve bazı elektrolitlerden oluşan ekstrasellüler sıvı (hücre dışı sıvısı) adı verilen bir sıvı bulunmaktadır. Ekstrasellüler sıvı, hücrelerin arasında yer alan ara sıvı ve damarlardaki kanın sıvı kısmını oluşturan plazma olmak üzere ikiye ayrılır. Bir kişinin sağlıklı olabilmesi için bu sıvıları oluşturan su ve elektrolitlerin belirli bir denge içinde bulunması şarttır. Sıvı-elektrolit kayıplarında, tedaviyi hızlandırıcı olarak ya da GİS (gastro-intestinal sistem) veya ağız yoluyla ilaç veya besin alınamayan durumlarda serum verilir. Serumların biyoyararlanımları % 100 veya % 100 e yakındır.

 

SERUM NASIL HAZIRLANIR

Parenteral solüsyonlar şişe veya torba içinde ambalajlanmıştır. Doktorun kararına göre solüsyon hastaya tek başına veya içine ilaç karıştırılarak verilebilir. Her ikisinde de aseptik tekniğe uygun olarak hazırlanması gerekir. Sterilizasyonu korumak için serum şişesi veya torbasının ağzında bulunan, set takılacak olan kısma el ile dokunulmaz. Eğer solüsyonun içine ilaç karıştırılacaksa enjektörün iğnesi ile özel kısımdan ilaç verilir ve sıvı hafifçe alt üst edilerek ilacın sıvı ile karışması sağlanır. Cam şişe serumlarda infüzyon seti kullanımı 1. Şişe, tıpanın ıslanması için birkaç kere baş aşağı çevrilir. 2. Şişenin üzerindeki plastik kapak çıkartılır. 3. İnfuzyon seti üzerindeki damla sayısını ayarlayan klemp kapatılır. 4. İnfuzyon setinin spaykı (plastik delici kısım) üzerindeki koruyucu sağa sola çevrilerek çıkarılır. Spayk, tıpanın merkezine sokulur. Bu sırada, vakumun varlığını duyuran ses duyulur ve damlatma odacığında içeri çökme gözlenir. Bu işaretler görülmemişse, şişedeki vakum bozulmuş demektir; solüsyon kullanılmamalıdır. 5. Damlatma odacığı, solüsyonla yarısına doluncaya kadar sıkılıp bırakılır. İğne ucundaki koruyucu çıkarılır. Klemp açılarak perfüzyon sistemi ve iğne solüsyonla doldurulur. Klemp kapatılarak damara girilir. Daha sonra klemp açılarak damla adedi ayarlanır. Önemli Not: Şişe ve PVC poşet serum kullanımına uygun olan infüzyon setinde damlatma odacığının üst bölümündeki On-Off kapağı uygulama esnasında cam ürünün vakumlu olmasından dolayı açık olmalıdır. Torba serumlarda infüzyon seti kullanımı 1. Torba twist-off kapağın ıslanması için birkaç kez baş aşağı çevrilir. 2. Torbanın twist-off kapağı çevrilip çıkarılır. 3. İnfuzyon seti üzerindeki damla sayısını ayarlayan klemp kapatılır. 4. İnfuzyon setinin spaykı (plastik delici kısım) üzerindeki koruyucu sağa sola çevrilerek çıkarılır. Spayk, twist-off kapağın merkezine sokulur. 5. Damlatma odacığı, solüsyonla yarısına doluncaya kadar sıkılıp bırakılır. İğne ucundaki koruyucu çıkarılır. Klemp açılarak perfüzyon sistemi ve iğne solüsyonla doldurulur. Klemp kapatılarak damara girilir. Daha sonra klemp açılarak damla adedi ayarlanır. Önemli Not: Şişe ve PVC poşet serum kullanımına uygun olan infüzyon setinde damlatma odacığının üst bölümündeki On-Off kapağı uygulama esnasında PVC üründe kapalı olmalıdır. Aksi halde açık olan bölümden akıtma yapabilir.

 

Pansuman

 

EVNİZDE PANSUMAN HİZMETİ

 

Evinizden çıkmadan, trafikte stres yaşamadan, özel mobil ekibimiz ayağınıza kadar gelerek, önceden verdiğiniz bilgiler doğrultunuzda uygun evde pansuman hizmetini ayağınıza kadar getirmektedir.

Yaraları hariçten gelebilecek travmatizmalardan, enjeksiyon ve tahrişlerden korumak, ifraz edilen maddeleri emmeye, kanayan bir yeri sıkıştırmaya yardım için kullanılan steril gaz, hidrofil pamuk ve sargıdan ibaret materyale denir.

 

Pansuman çeşitleri çoktur. (Ameliyat sonrası pansumanlar, yaralanma sonrası pansumanlar ve açık yaralar vb. gibi) pansumanların hepsinde önce yara temizlenir sonrasında ise gaz sponçla kapatılıp sarılır veya bantla kapatılır.

Pansuman; genel olarak yara tedavisi demektir. yaraların mikroplardan temizlenmesi ve korunması için yapılan yıkama ve örtme işlemi. Yara iyileşmesinin iyi, çabuk ve iz bırakmadan olması için bölgenin ölü dokulardan ve mikroorganizmalardan temizlenmesi ve dış ortamın zararlı etkilerinden korunması gerekir. Böylece hem mikropların hem de tahriş edici maddelerin yaraya ulaşması engellenmiş olur. pansuman, ifraz maddelerini yaradan uzaklaştıran , emen , kanayan kısmı tampone eden , yaralı bölgenin anatomik ve fizyolojik durumunu muhafaza eden ve aseptik esaslar içinde uygulanan tedavidir.

Kimi zaman pansumanın açık kalması gerekebilir. Bunların tamamını yaparken profesyonelce ve aldığın eğitimler çerçevesinde uygulamak gerekir. Ameliyat sonrası yapılması gereken pansuman steril bir şekilde uzman ekibimizle yapılmaktadır. Pansuman bölgesinin büyüklüğü ve kullanılan malzemelere göre ücret değişmektedir. Ayrıntılar için lütfen iletişime geçiniz.

 

Evde hemşirelik hizmetleri olarak İzmir’in Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla olmak üzere 30 ilçesinde hizmet vermekteyiz.

 

Ayrıca izmir ve ilçelerini dışında ; Manisa, Aydın, Muğla gibi ege bölgesinde bir çok il ve ilçelerine evde pansuman hizmeti vermekteyiz.

 

 

Kan Tahlili

 

Kan Tahlili – Kan Alma

 

Trafik stres yaşamadan, özel mobil ekibimiz ayağınıza kadar gelerek, önceden verdiğiniz bilgiler doğrultunuzda uygun numune tüplerini barkotlasın, tahlil ve kan örnekleriniz alsın, laboratuvarımıza ulaştırılarak son derece güvenli ve karışıklığa sebep verilmeden barkotlu numuneler çağın en gelişmiş cihazlarında çalışılarak, uzman doktorlar denetiminde sonuçlansın, sonuçlarınız e-mail yoluyla bildirilsin.

 

SİZ HİÇ YORULMAYIN ! BİZ SİZE GELİYORUZ …!

Tahlillerinizi laboratuvara kadar yorulmadan sabah aç karna evinizde veya işyerinizde yaptırın. Uygun saatte randevu alınması halinde gün içinde istediğiniz saatte mobil ekibimizi çağırabilmektesiniz.

• Evden dışarıya çıkmanıza engel olan bir sağlık sorununuz varsa.

• Yatağa bağımlı yada dışarı çıkarmanız zor bir yakınınıza test yaptırmanız gerekiyorsa.

• Evdeki bebeğinizi bırakabileceğiniz kimse yok ve onunla birlikte dışarı çıkmakta istemiyor olabilirsiniz.

• O gün canınız şehir trafiğinin karmaşasını yaşamak istemiyor yada hava şartları size bu imkanı vermiyor olabilir.

• Sabah aç karnına kan vermelisiniz, ama siz asla kahvaltı yapmadan dışarı adımınızı atamazsınız, kahvaltıdan önce evinizin konforunda kanınız alınsın istiyor olabilirsiniz.

 

Gerekçeniz ne olursa olsun deneyimli kan alma personelimizle yanınızdayız.

 

Evde hemşirelik hizmetleri olarak İzmir’in Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla olmak üzere 30 ilçesinde hizmet vermekteyiz.

 

 

Evde Sonda Takma

 

EVDE SONDA TAKMA

idrar sondasının evde takılabilmesi mümkündür. Evde hemşirelik hizmetleri ekibi olarak; steril şartlarda idrar sondasını hastanın yatağında takmakta ve değişimini yapmaktadır.

İdrar sondası, idrar kesesinde olan idrarın birikime izin vermeyecek şekilde dışarı alınması amacıyla idrar yapılan delikten takılarak idrar kesesine kadar ilerletilen steril lastik bir tüptür. Dışarı alınan idrar, idrar torbası adı verilen özel bir haznede biriktirilir.

 

İdrar sondasının temel amacı idrar kesesinde biriken idrarın dışarı alınmasıdır ve herhangi bir nedenle idrarın böbreklerden idrar kesesine ulaşmasında bir engel varsa yararlı olmayacaktır.

 

İDRAR SONDASI BİR KAÇ NEDENLE TAKILABİLİR:

• İdrar kanalında olan bir darlığa (örn: Prostat büyümesi) bağlı olarak idrar yapamayan veya çok az miktarda ve çok sık idrar yapmasına rağmen idrar kesesini tamamen boşaltamayan kişilerde

• İleri derecede hasta veya yaralı kişilerde idrar çıkışını takip etmek amacıyla

• Tanısal amaçla idrar örneği toplamak için

• Sinir hasarına bağlı (örn: omurilik yaralanmaları) olarak idrar kesesinin fonksiyon bozukluğunda

• Bazı görüntüleme yöntemlerinde

• Cerrahiden sonra hastanın tuvalet ihtiyacı için yataktan kalkmaması gereken durumlarda

 

İdrar sondası uygulanması genellikle oldukça kolay ve hafif ağrılı bir girişimdir. Genel anestezi gereksinimi yoktur ve hastanın konforu açısından lokal bir anestezik kullanılmaktadır.

Foley sonda takılması enfeksiyon riskinin azaltılması için genital alanın antiseptikli solüsyonla silinmesi ile başlar. Ardından uzman sağlık personeli idrar kanalının içini lokal anestezik içeren özel bir kayganlaştırıcı jel ile doldurur. İdrar kanalının uyuşması için bir süre beklenildikten sonra steril idrar sondası idrar deliğinden ilerletilir. Sondanın idrar kesesine ulaştığından emin olunduktan sonra sondayı yerinde tutan balon steril su ile şişirilir ve idrarın birikeceği özel torba sondanın ucuna takılır. İdrar torbası hastanede yatan hastalarda yatak kenarına sabitlenirken, ayaktan hastalarda hastanın hareketini engellemeyecek şekilde bacağa bağlanır. Tüm sondalama işlemi yaklaşık 2-10 dakika sürmektedir.

Torbası bacaklarına sabitlenmiş olan hastalar rahatlıkla çok dar olmayan bir pantolon giyebilir ve gündelik faliyetlerine devam edebilirler.

Doktorunuzun uygun gördüğü sürenin sonunda sondanın çıkarılma zamanı geldiğinde sizinle ilgilenen sağlık personeli sondanın balonunu söndürerek kolayca çekecektir.

Sonda takılmasını takiben idrar kanalınızda tahrişe bağlı olarak hafif bir yanma olabilir. Bunun yanında idrar kesesinin içinde şişirilen balona bağlı olarak bazı hastalarımız sürekli ‘idrarım var’ hissinden şikayetlerini dile getirmektedirler.